+45 60 63 34 31 [email protected]

Mobilitetstræning 

I dette indlæg vil jeg sætte fokus på mobilitetstræning, og hvorfor det er vigtig at have fokus på. 

Mange går i denne tid op i deres body-age. Og i ens body-age er det ikke blot fedt-procent og BMI der har betydning – det har mobilitet og smidighed bl.a. også. Dette har givet mig inspirationen til dette indlæg.

Hvad handler mobilitet om?

 Mobilitet er evnen til at bevæge sine lemmer gennem hele deres bevægelsesområde.  Ved mobilitetstræning stimulerer og cirkulerer man synovialvæsken, som giver næring til i leddet og fjerner affaldsstoffer. Man arbejder kort sagt med at forbedre mobiliteten i leddene.

Hvorfor træne mobilitet?

Du kan blive mere mobil og smidig gennem mobilitetstræning med et element af smidighedstræning, der er målrettet. Denne type træning egner sig også godt som opvarmning inden styrketræning.

Der er flere gode grunde til at træne mobilitet:

 • Du reducerer risikoen for skader
 • Du får fuldt udbytte af træningen ved at bruge lemmernes fulde bevægelsesområde
 • Du bevæger dig bedre, uanset om det er til daglige aktiviteter eller sport.

Du behøver ikke at bruge lang tid på denne type træning, for at mærke forbedring i løbet af et par uger. 

 I videoen kan du se 8 øvelser som du kan lave 10 – 12 gentagelser af et par gange om ugen.

Forklaring på øvelserne

 1. Du ligger på siden med 90 grader i hoften og 90 grader i knæet. Den nederste arm strækker du frem foran dig. Rotationen foregår mod den øverste side med øverste arm strakt, mens du ser efter din hånd. Du skal forsøge at slappe af og få arm samt bagskulder mest muligt ned i gulvet uden at dine ben løfter sig. Kan du (ligesom mig) ikke få armen helt i gulvet – læg da hånden ovenpå hovedet. Du kan således arbejde videre herfra på at blive bedre.

 2. Rotation omkring rygsøjle med benene fra side til side. Hold fokus på at holde skuldrene i gulvet, og drej så benene fra side til side, så langt ned mod gulvet du kan komme. 

 3. Catstretch til siden. Stå på alle fire. Drej så i kroppen, så du kigger mod din bagdel, uden at bevæge andet end rygsøjlen. Lav evt. øvelsen i takt til din vejrtrækning.

 4. Skulderbladsklem. Hold armene strakt foran kroppen med en elastik i hænderne. Fokusér på at samle skulderbladene, og langsomt skille dem ad igen.

 5.Broomstick Dislocations. Stå oprejst og hold en elastik strakt foran kroppen eller  et kosteskaft med et overhåndsgreb. Bevæg elastikken op over dit hoved og ned bag din ryg. Grebsbredden skal være så smal, at det strækker godt og du må arbejde en lille smule, når du skal igennem bevægelsen. I toppen af bevægelsen kan du løfte dine skuldre op mod ørerne. 

 1. Squat to stand. Her arbejder du med at åbne op i hoften og få et godt stræk på baglåret. Start med at tage fat i tæerne, med mest mulig strakte ben. Sæt dig så ned i en squat-bevægelse, med armene på indsiden af knæene for at åbne op i hoften.
  Arbejd med at holde ryggen ret og få brystet op og frem. Derefter kører du op og ned mellem disse to positioner.

 2. Cossacks squat. Dette er også en slags squat-øvelse, der sætter fokus på hoften, men hvor du også får et stræk på inderlår. Start med en bred fodstilling, hold det ene ben strakt og sæt dig ud mod den anden side. Pres op til udgangspositionen inden du gør det samme til den anden side.

 3. Start stående med hænderne i gulvet. Herfra går du ud til du næsten er helt nede ved gulvet, hvorefter du med strakte ben går så tæt frem imod dine hænder du kan, mens du skubber hoften op og forsøger at holde ryggen ret.

God fornøjelse.